Nie jesteś zalogowany na forum.

Płatnik Forum

Największe forum Płatników. Porozmawiajmy o systemach Płatnik, e-Deklaracje i JPK (Jednolity Plik Kontrolny)

#1 2024-09-03 08:15:49

Dawid117
Użytkownik
Windows 10Firefox 129.0

Powolne działanie Płatnika przy połączeniu do Windows Server 2019

Sytuacja wygląda tak że postawiłem Płatnika na Windows Server 2019 z SQL Server 2017 i po uruchomieniu programu na tym komputerze wszystko działa rewelacyjnie i bez problemów. Gdy łączę się pulpitem zdalnym z serwerem płatnik też działa bardzo szybko. Ale komputery 'klienta' na którym mam skonfigurowane żeby łączył się do bazy danych działa strasznie wolno. Praktycznie trzeba czekać kilka minut na reakcję. Komputer klienta jest nowy, najnowszy I5, 16GB, dysk SSD. Wszystkie porty na adres serwera odblokowane w antywirusie windowsa, antywirze dodatkowym zainstalowanym na komputerze. W serwerze to samo, wszystko odblokowane. Wydajnościowo serwer nie wykorzystuje nawet 30% mocy.

Zmieniłem już ustawienia w SQL Server Configuration żeby Shared Memory i Named Pipes było na off (takie porady znalazłem w necie), rozumiem że chodzi o to żeby klient łączył się do serwera po adresie IP i tak też się łączy, nie przez nazwę hosta.

Ktoś ma jakiś pomysł, spotkał się z takim problemem, przeczesałem forum i żadne rozwiązanie opisywane tu mi nie pomogło. A może coś przeoczyłem banalnego.

Z góry dziękuję za pomoc.

,
[Bot] CCBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

[ Wygenerowano w 0.004 sekund, wykonano 7 zapytań - Pamięć użyta: 554.6 kB (Maksimum: 595.27 kB) ]