Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Witam,
Proszę o pomoc w następującej kwestii.
W najnowszym Płatniku na SQL 2008 R2 posiadam jedną bazę płatnika.
Dzisiaj wgrałem starą bazę od poprzedniego biura rachunkowego (bazy dostałem jak plik mdf + log), w płatniku stworzyłem nową bazę o nazwie takiej samej, jak pliki z bazą danych, które otrzymałem od biura rachunkowego. Zatrzymałem SQL'a podmieniłem pliki i wszystko pięknie działa.
Jednak gdy zmienię bazę danych przez menu płatnika dostaję komunikat, że: "wskazana baza jest bazą archiwum i nie może być wybrana jako baza robocza"
Na tym płatniku na żadnej bazie nie ma stworzonego archiwum.
Raz mogę zmienić bazę z głównej na nową i z powrotem, ale gdy chcę to zrobić jeszcze raz to krzyczy błędem jw.
Podejrzewam, że problemem jest to, że obydwie bazy mają ten sam NIP i Regon, a różny identyfikator płatnika.
W Internecie znalazłem, że trzeba zmienić identyfikator bazy z archiwalnej na roboczą w SQL Management Studio - gdzie tego szukać?
Jak zrobić, żeby baza nie robiła się sama, jako archiwum?
Dziękuję za pomoc
podłączam się do pytania
mam dokładnie ten sam problem
płatnik mówi "wskazana baza jest bazą archiwum i nie może być wybrana jako baza robocza"
u mnie jest to SQL 2008 R2
Odpytaj bazę poleceniem select * from dbo.PARAM_KONF i sprawdź jaki masz identyfikator bazy. Prawdopodobnie jest A na początku wartości, co oznacza że baza jest archiwalna.
Trzeba zmienić to na R i wszystko śmiga
Fisha ok tylko jak zmienić to A na R ??
Trochę odkopując temat ... jak zmienić ten identyfikator bazy? Mam ten sam problem
Użyj SQL Server Management Studio - i po prostu edytuj tą wartość w tabeli
Dodaję wpis bo w 2024 roku odpowiedź Cony rozwiązała mój problem (pewnie nie tylko mój na przestrzeni tych 7 lat). Dzięki Cony jeśli to czytasz :-)
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.004 sekund, wykonano 7 zapytań - Pamięć użyta: 566.7 kB (Maksimum: 595.1 kB) ]