Nie jesteś zalogowany na forum.

Płatnik Forum

Największe forum Płatników. Porozmawiajmy o systemach Płatnik, e-Deklaracje i JPK (Jednolity Plik Kontrolny)

#1 2010-02-15 10:45:53

Biuro
Gość

Błąd podczas parsowania KEDU

Podczas Importu dokumentów z pliku wyskakuje mi taki błąd (tylko u jednego płatnika):

Błąd krytyczny podczas wykonywania prac kreatora
Błąd podczas parsowania KEDU

Kod błędu - -2147467259

#2 2010-02-15 12:41:50

Biuro
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

Oj nikt nie wie co z tym zrobić?

#3 2010-02-16 10:50:46

Maria_1
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

Witam mam ten sam błąd krytyczny
Kod Błędu:-2147467259
Nr lini:254
Nr kolumny:8


POMOCY:(

#4 2010-02-26 11:15:20

Tom
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

Witam,

Ja dostałem informację z Asseco że trzeba przeinstalować Płatnika i podać krótszą ścieżkę instalacji,np C:\Platnik

Pozdrawiam.

#5 2010-03-01 09:57:14

ula
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

Komunikat informuje że wczytywany importowany dokument ma nieprawidłowa strukturę.
Dokumentacja ze struktura dokumentów do wersji 8.01.001 jest udostępniona na stronie ZUS adres Można wysłac plik na adres info@płatnik.info.pl to otrzymacie Państwo informacje gdzie plik ma nieprawidłowa strukture- gdzie ma błędy.

#6 2010-03-05 08:12:10

slawek
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

Tez mam taki błąd u jednego z klientow, plik xml iportowany z programu AGA firmy streamsoft. Program AGA uzywa wiele firm ktore odwiedzam i nigdzie nie ma podobnego problemu.

#7 2010-03-05 12:18:13

Kaen
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

Witam,

Mam ten sam błąd "2147467259", też występuje tylko u jednego płatnika.

Płatnik to spółka cywilna dwóch wspólników, bez pracowników. Czy macie podobną sytuację? Może błąd płatnika jest z tym związany?

#8 2010-03-10 12:43:18

Hubert
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

znalazłem powód - jest banalny
Otóż PŁATNIK podczas importu sprawdza, czy wszystkie dane zamieszczone w pliku xml są poprawne. Jeśli wykryje, że jest źle wpisana wartość, albo jej gdzieś nie a powinna być to wtedy "wyrzuca błąd. Mi kolega pokazał błąd jaki się u niego pojawił. Niestety ten komunikat jest mało czytelny, ale proszę postępować tak jak w poniższe instrukcji i wszystko sie da zrobić.
Potrzebny będzie do tego będzie np. program excel.
Płatnik zwracając błąd poda nam w jakiej linijce sie on znajduje np. nr linii 1996 i co teraz.
1. Zapisujemy nasz plik xml np. na Pulpicie
2. otwieramy pusty skoroszyt Excela
3. w kolumnie A:A robimy sobie numerowanie od 1 do powiedzmy 2500 (powinno wystarczyć) (wpisujemy    do A1 wartość 1 do A2=2, A3=3; zaznaczamy te trzy komórki, teraz trzeba najechać na prawy dolny róg tak żeby pojawił się czarny znak plus, wcisnąć lewy myszy i trzymając wciśnięty przeciągnąć w dół; powinno sie ponumerować.
3. klikamy prawym klawiszem myszy na nasz plik xml z pilpitu i wybieramy tam w menu kontekstowym "Otwórz za pomocą" i wybieramy "Notatnik"
4. w Notatniku klikamy "Edycja" --> "Zaznacz wszystko"
                                  "Edycja" --> "Kopij"
5. Przechodzimu do Excela. zaznaczamy komórkę b1 i klikamy prawym wybierając "Wklej"

I to wszystko robimy tylko po to, żeby sprawdzić co to jest za wiersz o którym "mówi płatnik"


i teraz jak to wyglądało u kolegi (dane firmy i osób zastapione znakami XXX; NIP Pesel i kwoty zastapione 0000000:

1976    <ZUSRZA>   
1977    <I>   
1978    <p1>   
1979    <p1>01</p1>   
1980    <p2>2010-02</p2>   
1981    </p1>   
1982    </I>   
1983    <II>   
1984    <p1>00000000000</p1>   
1985    <p6>xxxxxx</p6>
1986    </II>
1987    <III>
1988    <A>
1989    <p1>xxxxxxxxx</p1>
1990    <p2>xxxxxxxx</p2>
1991    <p3>P</p3>
1992    <p4>00000000000</p4>
1993    </A>
1994    <B>
1995    <p1>
1996    <p1></p1>
1997    <p2></p2>
1998    <p3></p3>
1999    </p1>
2000    <p2>0000.00</p2>
2001    <p3>000.00</p3>
2002    </B>

Płatnik zgłosił nam błąd, że w linijce 1996 jest błędna wartość lub puste pole.
Po korekcie wyglądał to tak:

1996    <p1>0411</p1>
1997    <p2>0</p2>
1998    <p3>0</p3>


6. Trzeba teraz ten kawałek teksty znaleźć w Notatniku, np. wybierając "Edycja" --> "Znajdź" i wpisując tam nazwisko ubezpieczonego.
7. Teraz poprawiamy co trzeba ręcznie.
8. w Notatniku wybieramy "Plik" --> "Zapisz jako"; w "Zapisz jako typ:" zaznaczamy "Wszystkie pliki" w polu "Zapisz w:" wskazujemy  "Pulpit" i wybieramy tam naszego xml'a i wciskamy zapisz (nadpisujemy plik!!!

9. Tak poprawiony plik na bank będzie przez płatnika przyjęty. Możliwe że wykryje też inne błędy, ale w taki sposób można poprawić też inne.
W konkretnym przypadku program, który generował xml'a nie pobrał kody ubezpieczenia - pole powinno być wypełnione a było puste.

Mam nadzieję, że pomogłem
Pozdrawiam :-)

#9 2010-07-15 10:50:51

Aśka
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

Dzięki za instrukcje !!! Bardzo mi pomogły. Udało sie naprawić błąd

#10 2010-10-11 12:30:04

Kaśka
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

Hubert twoja podpowiedź jest super. Wielkie dzięki, mi też się udało.

#11 2010-10-14 07:40:07

rad
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

Wystarczy zaimoportować z programu płacowego w starym formacie *.KEDU.
Parser nie będzie analizował importu jak w przypadku pliku *.XML.

U mnie błędny był REGON i dlatego nie chciał zaimportować w XML

Pozdrawiam
wink

#12 2011-01-26 21:13:10

Paweł
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

HUBERT jesteś super rewelacyjna porada wielkie dzięki!!!!!

w ten sposób mozna poradzić sobie z każdym błędem

HUBERT HUBERT niech żyje nam!!!!!!!

#13 2011-03-15 11:50:18

janek
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

Hej

a co jesli blad wywala

Numer lini: 1

sad

#14 2011-04-28 11:19:08

Patryk
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

Eeee, jaki excel, jaka numeracja - Wy to lubicie sobie komplikować życie.

Darmowy program "notepad ++" - numerację ma wbudowaną, bardzo czytelna obsługa, i możliwość wyszukiwania (w kodzie błędu jest zazwyczaj znak jaki nie pasuje przy parsowaniu - wystarczy go znależć). Edycja oczywiście też z poziomu tego programu wink

Pozdrawiam

#15 2011-07-15 15:47:22

KaeN
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

1. Notepad (przynajmniej ten MS office 2007) ma wbudowany licznik linii. Menu -> Widok -> Pasek stanu. W prawym dolnym rogu pokaże się numer numer wiersza i kolumny.
2. Hubert, masz u mnie piwo xD

#16 2011-10-13 09:18:15

Danix
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

Huber dzięki udało się,
info dla innych księgowa wpisała nowego pracownika bez PESELU (obcokrajowiec)
Pozdrawiam

#17 2012-06-05 08:00:10

DarekZ
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

zgodność danych w naszych programach księgowych z programem Płatnik ! i będzie OK

#18 2012-08-05 12:50:00

Marta
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

Witam
zrobiłam wszystko wg instrucji. Komunikat wskazuje numer linii 1 numer kolumny 8526 - a u mnie nie ma takih danych, kończy się na 824. Kurcze nic nie moge zrobi HELP
Marta

#19 2013-06-14 11:58:32

toma
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

Jeżeli brak jest jakiegokolwiek nru pesel pracownika robimy tak:
1. Otwieramy plik xml w Notepad
2. Ctrl+F czyli wyszukujemy ciągu znaków w pliku <P4></P4> (musimy uzupełnić pustą wartość pola)
3. Pomiędzy wpisujemy pesel pracownika <P4>79040812345</P4>
Gotowe.

#20 2013-08-12 13:19:56

anita
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

Podziękowanie dla Huberta ... smile

#21 2014-01-16 11:30:14

SAmmel
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

Proszę o pomoc

Błąd krytyczny podczas wykonywania prac kreatora
Błąd podczas parsowania KEDU
Kod błędu - -2147467260

Wygenerowany plik w programie Optima, w dokumencie znajdują się tylko 3 linie, a wszystkie dane umiejscowione są w 1 linii. Przy imporcie błąd zgłasza linia 1 kolumna 442

(wycinek kodu xml ze wskazanym miejscem)

<ZUSDRA id_dokumentu="1"><I><p1>3</p1><p2><p1>01</p1><p2>2013-12</p2></p2></I>

jako błąd wskazany jest  PIERWSZY ZNAK >

Jakieś sugestie?

#22 2014-01-16 14:16:55

Ania
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

Proszę o pomoc
Błąd krytyczny podczas wykonywania prac kreatora
Błąd podczas parsowania KEDU
Kod błędu - -2147467260
Przy imporcie błąd zgłasza linia 17 kolumna 23

Co może być nie tak?

#23 2014-01-31 09:46:16

cooba
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

2147467260 jest błędem, który informuje o nieprawidłowej formie dokumentu importowanego. Przyczyną może być zły format, konstrukcja lub brak wymaganych danych w pliku importowanym.

#24 2014-02-13 11:21:26

1111111111111111
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

Błąd podczas parsowania KEDU
u mnie pojawia się błąd 1072894419
proszę o pomoc

#25 2014-07-09 12:25:16

qba
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

U mnie był podobny bład

okazało się że w programie kadrowym
potrzebowałem miejsca dla pracownika (odznaczyłem własciciela do liczenia) ograniczenia ilościowe np. do 10 pracowników

gdy to zmieniłem znowu "zatrudniłem ponownie" (odznaczyłem ze pracuje dalej)

Bład w płatniku znikł

bład był lini nr 1

#26 2014-09-09 13:25:50

MEEG
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

Błąd 2147467259
okazało się że w programie kadrowym nie wpisałam nr PESEL nowego pracownika ;-) i przy
exporcie do PŁATNIKA powstał błąd ... sprawdźcie najpierw dane nowych pracowników .

#27 2015-01-30 09:55:53

rafal
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

Witam,

Chciałbym wrócić do porady Huberta, ponieważ mam 2 problemy.
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale mamy w pracy Open Office, a nie Excell - po wklejeniu danych nie są one zapisywane w systemie kolumnowym, tylko wszystko pojawia się w 2 wierszach. Co z tym zrobić? Ściągnąłem sobie również notepad ++, ale tam również jest to w ten sposób zapisane.
Drugi problem polega na tym, że nawet jak znajdę błąd (czyli puste pole w przykładowej linijce "1996    <p1></p1>" to i tak nie mam pojęcia co tam wpisać, samo dostrzeżenie błędu nic mu tutaj nie daje - jak ma te wszystkie pola interpretować? Ktoś może mi z tym pomóc?

Dziękuję i pozdrawiam.

#28 2015-02-03 07:30:32

Wojtek I.
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

Notpad ++ na dole numeruje kolumny nawet jak są dwa wiersze więc idzie się połąpać;)
Co do miejsca to otwórz sobie płatnika i porównuj.
W pliku .xml od miejsca błędu przesuń się do początku aż zobaczysz oznaczenie dokumentu np. RCA. Następnie kolejno w stronę błędu rzymska I to blok I w Płatniku na RCA, a wspomniane miejsce <p1></p1> to pierwsze pole w tym bloku czyli Identyfikator raportu i tak dalej aż znajdziesz miejsce błędu, wtedy sprawdź co powinno być wpisane albo jeżeli jest tam jakaś wartość sprawdź czy możesz ją tam wpisać np. ujemna kwota na RCA Płatnik bezpośrednio jej nie przyjmie i z importu też nie. Mam nadzieje że pomogłem.

#29 2017-03-29 20:48:25

aaaa
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

w naszej firmie pojawił się ten problem przy obcokrajowcach, bo brakowało w programie serii i nr paszportu

#30 2017-05-16 12:20:03

Marek
Gość

Odp: Błąd podczas parsowania KEDU

aaaa napisał/a:

w naszej firmie pojawił się ten problem przy obcokrajowcach, bo brakowało w programie serii i nr paszportu

A mógłby ktoś podać fragment kodu xlm KEDU właśnie dla obcokrajowca z wykorzystaniem serii i nr paszportu

Mam dość archaiczny system kadrowo płacowy który nie ma wyboru opcji identyfikacji po nr paszportu.
Płatnik nie przyjmuje (importuje) mi takich pracowników.
Spróbował bym dopisać to poprzez notatnik ale nie wiem po czym płatnik identyfikuje czy numer danej osoby jest nr pesel czy nr paszportu

Wprowadź wiadomość i wyślij
Czy jesteś człowiekiem?

Niestety musimy zabezpieczyć forum przed zaśmiecaniem przez roboty reklamowe.

Stopka

Forum oparte na FluxBB