Nie jesteś zalogowany na forum.

Płatnik Forum

Największe forum Płatników. Porozmawiajmy o systemach Płatnik, e-Deklaracje i JPK (Jednolity Plik Kontrolny)

#1 2011-10-12 15:49:40

byrq
Gość

Brak polskich znaków

podczas instalacji programu płatnik zamiast polskich znaków widnieją jakieś krzaczki, wiecie może jak to usunąć i czego to jest wina ? (nie zmieniła się sama klawiatura, a klawisze - polskie znaki działają w innych programach normalnie.

win 7

#2 2011-11-13 08:19:43

byrq
Gość

Odp: Brak polskich znaków

Widzę że nikt nie ogarnia tego błędu ... wiec ponowie bardziej szczegółowo

ściągam program płatnik z oryginalnej strony. W między czasie klawiatura działa w 100% poprawnie w każdym innym programie mam wszystkie działające. jak tylko program się ściągnie i zacznie instalować pokazują się dziwne znaki zamiast polskich znaków ALE TYLKO W INSTALATORZE dalej mogę pisać w każdej innej aplikacji NORMALNIE. Po zainstalowaniu programu pokazuje mis się ikona płatnika ale nie jest podpisana "Płatnik" tylko "P³atnik" a po uruchomieniu programu TYLKO W NIM nie mogę używać polskich znaków bo z "ę" robi mi "e" z "ł" robi mi "l".  Gdy kliknę w MIĘDZYCZASIE na inny program DALEJ DZIAŁAJĄ MI POLSKIE ZNAKI.

ciekawostka... kiedy kliknę na skrót płatnika na pulpicie i zmieniam jego nazwę z "P³atnik" na "Płatnik" i naciskam enter ... ikona znika .... O_o

kto to ogranie ma browara ^_^

#3 2011-11-14 11:26:40

matpa
Gość

Odp: Brak polskich znaków

Może tak:
W ustawieniach Monitora (Panel sterowania), należy obszar Kompozycja ustawić na "Klasyczny Windows".

#4 2011-12-27 15:17:22

serwis Płatnika
Gość

Odp: Brak polskich znaków

Proszę podać jakieś minimalne szczegóły, chociaż używany system operacyjny.

#5 2012-10-24 23:58:12

WWiiRR
Gość

Odp: Brak polskich znaków

Chciałbym odkopać temat, gdyż mam identyczny problem z brakiem polskich znaków jak byrq. Świeży system Windows 7 Home x64. Czy ktoś może coś poradzić (rada z uruchomieniem trybu Windows Klasyczny nie działa).

#6 2012-10-25 20:22:10

WWiiRR
Gość

Odp: Brak polskich znaków

A przy okazji zrzut ekranu: http://cl.ly/image/0W2o2b350h3p

#7 2012-10-28 14:38:28

DarekD
Gość

Odp: Brak polskich znaków

Sprawdź czy masz w systemie i czy nie jest uszkodzona czcionka 'Tahoma'.

To ona jest wykorzystywana do wyświetlania Menu.

#8 2012-10-28 17:04:40

WWiiRR
Gość

Odp: Brak polskich znaków

Niestety to nie to, podmieniłem nawet font z drugiej stacji, gdzie nie było problemu i nie pomogło...

#9 2012-10-28 18:33:19

DarekD
Gość

Odp: Brak polskich znaków

Znajdz przez regedit taki klucz:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Fonts]

Co masz wpisane dla fontów:
MS Sans Serif, Tahoma - jakie masz wartości?

#10 2012-10-28 18:52:13

DarekD
Gość

Odp: Brak polskich znaków

Zmień nazwę katalogu Fonts na dowolną, a w to miejsce skopiuj czcionki z komputera w którym nie masz problemu z polskimi znakami. Masz uszkodzone/zablokowane czcionki/katalog Fonts

#11 2012-10-28 18:56:31

DarekD
Gość

Odp: Brak polskich znaków

I sprawdź jeszcze czy nie masz na liście substytutów czcionek podmiany Tahomy na inną.

Masz to w kluczu:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\FontSubstitutes]

#12 2012-10-30 22:47:12

WWiiRR
Gość

Odp: Brak polskich znaków

W rejestrze wygląda wszystko ok
Tutaj scr Fonts: http://cl.ly/image/1h35133I0G3r
Tutaj scr FontSubtitutes: http://cl.ly/image/2h3N1j1Q0y08
Podmieniłem też katalog Fonts z drugiego kompa.
Niestety nie pomogło...
Czy masz jeszcze jakieś pomysły?

#13 2012-10-30 23:02:00

DarekD
Gość

Odp: Brak polskich znaków

Wywal tą Tahome z Substitutes - ma jej nie być

#14 2012-10-30 23:03:41

DarekD
Gość

Odp: Brak polskich znaków

I z tej pozycji Ms Shell Dlg 2

Usun oba te wpisy.

Uruchom ponownie komputer i dopiero uruchom płatnika

#15 2012-10-31 01:18:41

WWiiRR
Gość

Odp: Brak polskich znaków

Niestety nie pomogło. Mam jeszcze pytanie, w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\FontLink\SystemLink
mam Tahoma z następującą wartością:
MSGOTHIC.TTC,MS UI Gothic
MINGLIU.TTC,PMingLiU
SIMSUN.TTC,SimSun
GULIM.TTC,Gulim
Czy to jest ok? (nie mam w tej chwili innego kompa z w7 pod ręką...)

#16 2012-10-31 08:47:04

DarekD
Gość

Odp: Brak polskich znaków

SystemLink jest ok.

Sprawdz jeszcze FontMapper - tam ma nie być Tahomy

#17 2012-10-31 10:00:32

WWiiRR
Gość

Odp: Brak polskich znaków

Jest odkrycie. To nie Tahoma tylko Segoe UI (ze względu na kompozycję z Aero domyślnym fontem jest właśnie Segoe). Pod tym względem sprawdziłem rejestr i wszędzie jest identycznie jak na drugim kompie. Ale zacząłem grzebać w ustawieniach systemowych i zmieniłem Segoe na inny font dla menu i już PL znaki jest (nawet po wybraniu z powrotem Segoe UI już PL znaczki są(???)). Jednakże w dalszym ciągu nie ma poprawnych znaków diakrytycznych wewnątrz programu (czyli w danych) jak na zrzucie:
http://cl.ly/image/2C1q0x113q0f

#18 2012-10-31 10:33:37

DarekD
Gość

Odp: Brak polskich znaków

...To nie Tahoma tylko Segoe UI

Ale to o mapowania generalnie chodzi.
W pozostałych (gridach) masz krzaki bo tam jest uzywana inna czcionka - MS Sans Serif  lub Arial smile

Nie mam teraz możliwości sprawdzenia tego - dam znać wieczorem.

#19 2012-11-02 00:10:18

WWiiRR
Gość

Odp: Brak polskich znaków

Darku, zrobiłem przywracanie systemu, bo potrzebowałem już normalnej pracy. Prawdopodobnym winowajcą jest MS Office Starter, który jest dodany do systemu (poprzednim razem go aktywowałem, teraz nie). Zgadałem się ze znajomym, który miał podobny problem z 'ogonkami' i doszedł do takiego samego wniosku.

#20 2012-11-02 08:42:59

DarekD
Gość

Odp: Brak polskich znaków

smile

To wielce prawdopodobne.

#21 2012-11-08 15:04:40

Gollum
Gość

Odp: Brak polskich znaków

Mam ten sam problem (w menu) ale w Windows XP bez Aero...

#22 2014-05-15 14:42:46

Marcin
Gość

Odp: Brak polskich znaków

Problem z polskimi znakami powodują ustawienia regionalne systemu:
Panel sterowania => Region i język => Administracyjne => Zmień ustawienia regionalne systemu => Polski (Polska) => OK => Restart komputera i powinny wyświetlać się polskie znaki.

#23 2014-06-06 10:01:49

MZy
Gość

Odp: Brak polskich znaków

W ustawieniach regionalnych w ostatniej zakładce "Administrative" (widocznej tylko z kont admin) w sekcji "Language for non-Unicode programs" należy ustawić język Polski i to raczej przed rozpoczęciem instalacji.
Oczywiście usunięcie ze ścieżki instalacki programu polskich znaków jest czymś oczywistym... chociaż chyba nie dla programistów od Płacznika

#24 2015-03-27 12:16:00

krecik
Gość

Odp: Brak polskich znaków

czy są problemy z funkcjonowanie pr. Płatnik ba nie mogę wysłać żadnych dokumentów

#25 2015-08-12 21:13:46

Kam
Gość

Odp: Brak polskich znaków

Miałem ten sam problem z polskimi znakami z tym że u mnie pomogła zmiana ustawień globalnych komputera z UK na PL i zaczęło wszystko dobrze działać.

#26 2016-08-01 13:32:05

kachna2504
Gość

Odp: Brak polskich znaków

ja niestety również nie mam polskich liter w płatniku sad
kupiłam sprzet na windowsie 10 i zgodnie z instrukcjami wszedzie mam polski poustawiany plus rejestracja płatnika bez "Ł" tylko L i guzik sad
pomocy bo zus rozkłada ręce sad

#27 2016-09-23 10:52:01

pawel
Gość

Odp: Brak polskich znaków

Panel Sterowania -> Zegar, język, region - > Region -> Administracyjne -> 'Zmień ustawienia regionalne systemu' na Polska

#28 2018-08-16 09:50:28

Gosć
Gość

Odp: Brak polskich znaków

Dla potomnych win 10

Powinny być takie wpisy w rejestrze:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Fonts]
'Courier 10,12,15'='COUREE.FON'
'Courier 10,12,15 (120)'='COURFE.FON'
'MS Serif 8,10,12,14,18,24'='SERIFEE.FON'
'MS Serif 8,10,12,14,18,24 (120)'='SERIFFE.FON'
'MS Sans Serif 8,10,12,14,18,24'='SSERIFEE.FON'
'MS Sans Serif 8,10,12,14,18,24 (120)'='SSERIFFE.FON'
'Small Fonts'='SMALLEE.FON'
'Small Fonts (120)'='SMALLFE.FON'

#29 2018-08-30 13:13:28

Next
Gość

Odp: Brak polskich znaków

Nie przyniosło to żadnego efektu

Gosć napisał/a:

Dla potomnych win 10

Powinny być takie wpisy w rejestrze:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Fonts]
'Courier 10,12,15'='COUREE.FON'
'Courier 10,12,15 (120)'='COURFE.FON'
'MS Serif 8,10,12,14,18,24'='SERIFEE.FON'
'MS Serif 8,10,12,14,18,24 (120)'='SERIFFE.FON'
'MS Sans Serif 8,10,12,14,18,24'='SSERIFEE.FON'
'MS Sans Serif 8,10,12,14,18,24 (120)'='SSERIFFE.FON'
'Small Fonts'='SMALLEE.FON'
'Small Fonts (120)'='SMALLFE.FON'

Wprowadź wiadomość i wyślij
Czy jesteś człowiekiem?

Niestety musimy zabezpieczyć forum przed zaśmiecaniem przez roboty reklamowe.

Stopka

Forum oparte na FluxBB