Nie jesteś zalogowany na forum.

Płatnik Forum

Największe forum Płatników. Porozmawiajmy o systemach Płatnik, e-Deklaracje i JPK (Jednolity Plik Kontrolny)

Odpowiedz

Wprowadź wiadomość i wyślij
Opcje
Czy jesteś człowiekiem?

Niestety musimy zabezpieczyć forum przed zaśmiecaniem przez roboty reklamowe.

Wstecz

Podgląd wątku (najnowsze posty pierwsze)

Next
2018-08-30 13:13:28

Nie przyniosło to żadnego efektu

Gosć napisał/a:

Dla potomnych win 10

Powinny być takie wpisy w rejestrze:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Fonts]
'Courier 10,12,15'='COUREE.FON'
'Courier 10,12,15 (120)'='COURFE.FON'
'MS Serif 8,10,12,14,18,24'='SERIFEE.FON'
'MS Serif 8,10,12,14,18,24 (120)'='SERIFFE.FON'
'MS Sans Serif 8,10,12,14,18,24'='SSERIFEE.FON'
'MS Sans Serif 8,10,12,14,18,24 (120)'='SSERIFFE.FON'
'Small Fonts'='SMALLEE.FON'
'Small Fonts (120)'='SMALLFE.FON'

Gosć
2018-08-16 09:50:28

Dla potomnych win 10

Powinny być takie wpisy w rejestrze:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Fonts]
'Courier 10,12,15'='COUREE.FON'
'Courier 10,12,15 (120)'='COURFE.FON'
'MS Serif 8,10,12,14,18,24'='SERIFEE.FON'
'MS Serif 8,10,12,14,18,24 (120)'='SERIFFE.FON'
'MS Sans Serif 8,10,12,14,18,24'='SSERIFEE.FON'
'MS Sans Serif 8,10,12,14,18,24 (120)'='SSERIFFE.FON'
'Small Fonts'='SMALLEE.FON'
'Small Fonts (120)'='SMALLFE.FON'

pawel
2016-09-23 10:52:01

Panel Sterowania -> Zegar, język, region - > Region -> Administracyjne -> 'Zmień ustawienia regionalne systemu' na Polska

kachna2504
2016-08-01 13:32:05

ja niestety również nie mam polskich liter w płatniku sad
kupiłam sprzet na windowsie 10 i zgodnie z instrukcjami wszedzie mam polski poustawiany plus rejestracja płatnika bez "Ł" tylko L i guzik sad
pomocy bo zus rozkłada ręce sad

Kam
2015-08-12 21:13:46

Miałem ten sam problem z polskimi znakami z tym że u mnie pomogła zmiana ustawień globalnych komputera z UK na PL i zaczęło wszystko dobrze działać.

krecik
2015-03-27 12:16:00

czy są problemy z funkcjonowanie pr. Płatnik ba nie mogę wysłać żadnych dokumentów

MZy
2014-06-06 10:01:49

W ustawieniach regionalnych w ostatniej zakładce "Administrative" (widocznej tylko z kont admin) w sekcji "Language for non-Unicode programs" należy ustawić język Polski i to raczej przed rozpoczęciem instalacji.
Oczywiście usunięcie ze ścieżki instalacki programu polskich znaków jest czymś oczywistym... chociaż chyba nie dla programistów od Płacznika

Marcin
2014-05-15 14:42:46

Problem z polskimi znakami powodują ustawienia regionalne systemu:
Panel sterowania => Region i język => Administracyjne => Zmień ustawienia regionalne systemu => Polski (Polska) => OK => Restart komputera i powinny wyświetlać się polskie znaki.

Gollum
2012-11-08 15:04:40

Mam ten sam problem (w menu) ale w Windows XP bez Aero...

DarekD
2012-11-02 08:42:59

smile

To wielce prawdopodobne.

WWiiRR
2012-11-02 00:10:18

Darku, zrobiłem przywracanie systemu, bo potrzebowałem już normalnej pracy. Prawdopodobnym winowajcą jest MS Office Starter, który jest dodany do systemu (poprzednim razem go aktywowałem, teraz nie). Zgadałem się ze znajomym, który miał podobny problem z 'ogonkami' i doszedł do takiego samego wniosku.

DarekD
2012-10-31 10:33:37

...To nie Tahoma tylko Segoe UI

Ale to o mapowania generalnie chodzi.
W pozostałych (gridach) masz krzaki bo tam jest uzywana inna czcionka - MS Sans Serif  lub Arial smile

Nie mam teraz możliwości sprawdzenia tego - dam znać wieczorem.

WWiiRR
2012-10-31 10:00:32

Jest odkrycie. To nie Tahoma tylko Segoe UI (ze względu na kompozycję z Aero domyślnym fontem jest właśnie Segoe). Pod tym względem sprawdziłem rejestr i wszędzie jest identycznie jak na drugim kompie. Ale zacząłem grzebać w ustawieniach systemowych i zmieniłem Segoe na inny font dla menu i już PL znaki jest (nawet po wybraniu z powrotem Segoe UI już PL znaczki są(???)). Jednakże w dalszym ciągu nie ma poprawnych znaków diakrytycznych wewnątrz programu (czyli w danych) jak na zrzucie:
http://cl.ly/image/2C1q0x113q0f

DarekD
2012-10-31 08:47:04

SystemLink jest ok.

Sprawdz jeszcze FontMapper - tam ma nie być Tahomy

WWiiRR
2012-10-31 01:18:41

Niestety nie pomogło. Mam jeszcze pytanie, w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\FontLink\SystemLink
mam Tahoma z następującą wartością:
MSGOTHIC.TTC,MS UI Gothic
MINGLIU.TTC,PMingLiU
SIMSUN.TTC,SimSun
GULIM.TTC,Gulim
Czy to jest ok? (nie mam w tej chwili innego kompa z w7 pod ręką...)

DarekD
2012-10-30 23:03:41

I z tej pozycji Ms Shell Dlg 2

Usun oba te wpisy.

Uruchom ponownie komputer i dopiero uruchom płatnika

DarekD
2012-10-30 23:02:00

Wywal tą Tahome z Substitutes - ma jej nie być

WWiiRR
2012-10-30 22:47:12

W rejestrze wygląda wszystko ok
Tutaj scr Fonts: http://cl.ly/image/1h35133I0G3r
Tutaj scr FontSubtitutes: http://cl.ly/image/2h3N1j1Q0y08
Podmieniłem też katalog Fonts z drugiego kompa.
Niestety nie pomogło...
Czy masz jeszcze jakieś pomysły?

DarekD
2012-10-28 18:56:31

I sprawdź jeszcze czy nie masz na liście substytutów czcionek podmiany Tahomy na inną.

Masz to w kluczu:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\FontSubstitutes]

DarekD
2012-10-28 18:52:13

Zmień nazwę katalogu Fonts na dowolną, a w to miejsce skopiuj czcionki z komputera w którym nie masz problemu z polskimi znakami. Masz uszkodzone/zablokowane czcionki/katalog Fonts

DarekD
2012-10-28 18:33:19

Znajdz przez regedit taki klucz:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Fonts]

Co masz wpisane dla fontów:
MS Sans Serif, Tahoma - jakie masz wartości?

WWiiRR
2012-10-28 17:04:40

Niestety to nie to, podmieniłem nawet font z drugiej stacji, gdzie nie było problemu i nie pomogło...

DarekD
2012-10-28 14:38:28

Sprawdź czy masz w systemie i czy nie jest uszkodzona czcionka 'Tahoma'.

To ona jest wykorzystywana do wyświetlania Menu.

WWiiRR
2012-10-25 20:22:10

A przy okazji zrzut ekranu: http://cl.ly/image/0W2o2b350h3p

WWiiRR
2012-10-24 23:58:12

Chciałbym odkopać temat, gdyż mam identyczny problem z brakiem polskich znaków jak byrq. Świeży system Windows 7 Home x64. Czy ktoś może coś poradzić (rada z uruchomieniem trybu Windows Klasyczny nie działa).

serwis Płatnika
2011-12-27 15:17:22

Proszę podać jakieś minimalne szczegóły, chociaż używany system operacyjny.

matpa
2011-11-14 11:26:40

Może tak:
W ustawieniach Monitora (Panel sterowania), należy obszar Kompozycja ustawić na "Klasyczny Windows".

byrq
2011-11-13 08:19:43

Widzę że nikt nie ogarnia tego błędu ... wiec ponowie bardziej szczegółowo

ściągam program płatnik z oryginalnej strony. W między czasie klawiatura działa w 100% poprawnie w każdym innym programie mam wszystkie działające. jak tylko program się ściągnie i zacznie instalować pokazują się dziwne znaki zamiast polskich znaków ALE TYLKO W INSTALATORZE dalej mogę pisać w każdej innej aplikacji NORMALNIE. Po zainstalowaniu programu pokazuje mis się ikona płatnika ale nie jest podpisana "Płatnik" tylko "P³atnik" a po uruchomieniu programu TYLKO W NIM nie mogę używać polskich znaków bo z "ę" robi mi "e" z "ł" robi mi "l".  Gdy kliknę w MIĘDZYCZASIE na inny program DALEJ DZIAŁAJĄ MI POLSKIE ZNAKI.

ciekawostka... kiedy kliknę na skrót płatnika na pulpicie i zmieniam jego nazwę z "P³atnik" na "Płatnik" i naciskam enter ... ikona znika .... O_o

kto to ogranie ma browara ^_^

byrq
2011-10-12 15:49:40

podczas instalacji programu płatnik zamiast polskich znaków widnieją jakieś krzaczki, wiecie może jak to usunąć i czego to jest wina ? (nie zmieniła się sama klawiatura, a klawisze - polskie znaki działają w innych programach normalnie.

win 7

Stopka

Forum oparte na FluxBB